О том как «эзотерики» Донецк брали. Интервью с экспертом по противодействию деструктивным культам в Украине, Ириной Кременовской

В продолжение истории с экспертом по национальной безопасности и противодействию деструктивными культами Ириной Кременовской.
Мы обратились к госпоже Ирине за экспертным интервью, после опубликованной в издании, редактором которого она является, статьи, об острой потребности в Украине формировании экспертного совета по работе с религиозными сектами. Автор статьи, как выяснилось из интервью, ее друг, Никита Софийский, обвиняет украинских ученых-религиоведов в связях с религиозными организациями с целью получения денег.

Сама формулировка «фахівець з національної безпеки та протидії деструктивним культам» звучит очень убедительно, но настораживает, учитывая отсутствие в законодательной и в академической научной базе Украины таких формулировок. В интервью я как любознательный журналист преследовала исключительно корыстные цели, узнать много новой информации и поднять свой уровень знаний в вопросе борьбы с деструктивным культом в Украине и в мире. Но вместо того, чтобы рассказать о мировом опыте и проблематике в Украине, которую по собственной инициативе подымает Ирина Кременовская, она все время хотела найти в вопросах журналиста подвох и обвинения. А к своему статусу, который сама же и указала на своей странице в фейсбук, относилась как будто к обвинению, пытаясь каждый раз добавить к услышанному: «Вы эксперт по вопросам противодействия деструктивным культам?» еще «Я експерт з господарського права», словно в качестве оправдания. И каждый раз, повторение мной ее статуса, выглядело так, словно я пытаюсь натянуть на голову Ирине Кременовской терновый венец. В итоге, интервью получилось длинным и, как говорится, «ни о чем», за исключением ряда очень противоречащих статусу ученого ответов. Рассказать какие-то методические материалы и реальные кейсы Ирине так и не удалось, а мне не удалось переубедить ее в том, что я не лоббирую интересы одной из религиозных организаций и, что вопросы мои не личного характера, а исключительно профессионального. А вот чего я точно не ожидала, так это того, что кандидат юридических наук и просто уважающий себя человек, может откровенно кричать на журналиста и повышать голос, просто, потому что вопрос не понравился или оказался неудобным.
Местами, даже показалось, что у Ирины Кременовской паранойя.
Видео-версия интервью выйдет сегодня вечером, а пока публикуем самые яркие «экспертные» ответы.

На ваших публічних сторінках у фейсбуці можна побачити сліди боротьби з релігійною сектою «Ашрам Шамбали», розкажіть як ви вийшли на цю секту, ви самі знайшли їх, чи до вас звернулися постраждалі, учасники секти?
Я не буду про це говорити.

Але чому, це публічна інформація, стосовно вашої професійної діяльності, яку я знайшла на ваших публічних сторінках за найближчий час. Це перше, що взагалі я побачила на вашій сторінці.
Скажіть одразу, ви захищаєте Ашрам Шамбали?

Ви фахівець з національної безпеки з питань протидії деструктивним культам. Де ви навчалися і де проходили підготовку?
Я орієнтувалася на практику і досвід Лео Джозефа Раяна і Стівена Алана Хассена. Чому ви задаєте таке питання?

А ви вбачаєте в цьому питанні щось не нормальне?

В Україні не існує таких шкіл. Я в своїй діяльності орієнтуюся на цих людей.
Ви були знайомі з ними особисто?
Ні.

Тобто, ви хочете сказати, що ніколи не бачилися зі своїми наставниками, ніколи не сиділи з ними за одним столом, але вважаєте себе їх послідовницею? Ви ніколи з ними не спілкувалися і вони про вас не чули?

Якби ви цікавилися цим питанням, то ви б знали, що ці люди, так само як і я з власної ініціативи займаються і займалися боротьбою з сектами. Стівен Хассен – публіцист, він написав безліч книг, про те, як допомагати людям, які потрапили у секти, а Лео Джозеф Раян був конгресменом і був убитий у 1978 р у боротьбі з сектами.

Як з’явилося поняття протидії деструктивному культу на території України?
Це сталося, коли розвалився СРСР у кінці 80-х, на початку 90-х.

Коли ми згадуємо про 90-ті і появу певного нового інформаційного контексту в Україні, чи можемо ми згадувати про пана Дворкіна, який саме в цей час приїхав з США та почав провадити свою антисектантську боротьбу?

А я так розумію, що ви в своєму інтерв’ю хочете підвести до того, що я проваджу ідеологію Дворкіна, що не треба трогати ніякі псевдорелігійні організації, що той хто їх чіпає той є “рашист”, “ідеолог руського миру” та самозванець.

На вашій сторінці у фейсбук зазначено, що ви фахівець з національної безпеки, саме з питань протидії деструктивним культам?
Я займаюся науковими дослідженнями у сфері права і питань, пов’язаних з економікою.

Але у вас на публічній сторінці написано, що ви фахівець саме з протидії деструктивним культам.
А що вам не подобається? Я захистила дисертацію з питань національної безпеки. Сполучник “І”. І протидії деструктивним культам, я можу вписати ще спеціаліст з господарського права і господарсько-процесуального права, яке я дуже люблю і поважаю, а ще я займаюся проблемами тарифного урегулювання в енергетиці, питаннями альтернативної енергетики, утилізації побутових відходів. Я ж не можу прямо всього сказати чим я займаюся в одній строчці, обмеженій кількістю знаків.

Але ви чомусь написали саме “протидії деструктивним культам”. Можливо є якийсь пріоритет в вашій науково-дослідницькій діяльності?
Я маю право. Кожен має право писати, що завгодно. Я написала, щоб було зрозуміло.

Що ви спеціаліст з питань протидії деструктивним культам?
А також господарського права і врегулювання в енергетиці і багатьох інших галузях.

Скажіть, будь ласка, як експерт з питань протидії деструктивним культам, чи є у Эвропи та США, окрім РФ, країни які провадять радикальну політику антисектантської боротьби.

Мусульманські країни: Ірак, Іран.

Але ми не говоримо про мусульманські країни, ми говоримо про Європу та США.

Треба буде поцікавитися, одразу отак не скажеш… Республіка Білорусь, там зразу такі організації виживають звідти. Але зразу так і не скажеш, що і як де відбувається. Треба провести аналіз. Гадаю, це зручно буде зробити у вигляді таблиці.

А що стосовно США, адже ваші наставники родом з США?

Я знаю, що в Сполучених Штатах навіть веганські організації одразу беруть на контроль, а дітям і підліткам пропонують одразу повідомляти про таких людей, тому що вегани агресивні і часто нападають на людей. І у США в різних штатах різне законодавство, треба його аналізувати. А якщо взяти Британію, то є ж Ірландія теж. Треба більш конкретно підійти до цього питання і на цих моментах зупинитися більш конкретно, щоб не говорити взагалі, бо це буде не правильно.

Так от, я ж у вас як в експерта тому й поцікавилася. А на що в своїх дослідженнях ви спираєтесь, адже, фактично, таких понять не існує на законодавчому рівні і в академічній науці?

Я спираюся на західну думку і сформовані там поняття стосовно деструктивних культів, США, Німеччини, Франції. Читаю спеціалізовані видання, які мало хто читає, англійською, німецькою мовами. Ні, німецькою я не читаю, бо я її не вчила. Я використовую термін, який сформувався у Західній традиції. Він мені ближче, тому що він обгрунтований, кращий аніж “боротьба з сектами”. Я вважаю, що культ є найбільш правильним поняттям. Тому що існують організації, які мають свою власну ідеологію і їх можна вважати релігійними організаціями. Це організовані групи людей і якщо вони консолідуються навколо якоїсь ідеї, то завжди є ризик того, що ситуація вийде з-під контролю.

Які методичні матеріали ви готували на цю тему?

“Аналіз законодавчої бази європейських країн стосовно статусу релігійних угрупувань.”

А в якій країні в праві або в академічній науці є подібні формулювання і як на законодавчому рівні в різних європейських країнах врегульовуються питання протидії деструктивним культам?

Я не можу так одразу відповісти, потрібно зробити аналіз і ми зможемо наступного разу з вами поспілкуватися про те, як і де, в якій країні відбувається протидія деструктивним культам.

Що ви знаєте про інститут “Фекріс”?

Наразі нічого, але якби мова йшла про аналіз Європейського досвіду, то я б підготувалася.

Чи розробляли ви якісь методичні документи стосовно протидії релігійним культам і чи були спроби впровадити їх у держапарат в Україні, щоб зробити свою діяльність ефективнішою?
“Критерії розмежування релігійних організацій і деструктивних культів”. Ми цю статтю відправляли до Міністерства культури, бо там опікуються питанням релігій та національностей і до Верховної ради і можливо, ще до якихось структур.

Чи не думали ви отримати науковий ступінь з релігієзнавства, оскільки ваша діяльність, все ж таки, лежить і у площині релігієзнавства?

В мене є ступінь кандидата юридичних наук і атестат старшого наукового співробітника з господарчого права мені не потрібні додаткові регалії.
Подивіться на поліцейських та на юристів, які займаються реєстрацією релігійних організацій, вони не релігієзнавці.

Але ж ви не поліцейський, ви займаєтеся дослідницькою діяльністю та розробкою методичних матеріалів?

Те що в мене є кандидатська з права – мені достатньо. Я зірок з неба не ловлю.

А чи задумувалися ви, що можете несвідомо чи по незнанню бути частиною певної технології та носієм чужорідних ідеологічних засад?

Не можу несвідомо, тому що я із Донецька і я чудово бачила, як використовуються ідеологія “руського миру” і як використовувалися сектанти для захоплення адміністративних будівель. Давайте почнемо з самого початку, як почали в нас приблизно від 2008 року в 2012-13 все частіше з’являтися пропозиції та оголошення про всякі “сатсанги”та “ретріти”, проведення йоги і всього іншого. І дружина оцього колишнього мера, огидного Губарева, проводила якісь секції з йоги, вона збирала й збирала групи, їх обробляли, це вже були групи, які сформувалися на заняттях з йоги, а потім, коли прийшли окупанти, всі ці ізотерики стояли під облдержадміністрацією і в новинах можна знайти їх обличчя, жахливі, як вони там бігали і грабували Індустріальний союз Донбасу, захоплювали прокуратуру і інші органи. І була група людей, про яких я знаю точно, що вони займалися ізотеричними такими речами, відвідували йогу або інші рухи і після цього вони всі як один, перейшли на сторону окупанта.
P.S
В беседе с госпожой Кременовской, ее экспертный уровень, в указанной ею деятельности, прорисовался слабо, да и ощутимых следов ее деяний на научном и законодательном поприще, пока еще нет, поскольку, как заявила в интервью сама Кременовская ни в Минкульте ни в Верховной Раде ей на отправленные документы не ответили. Так же, как не ответили в тех структурах, в которые она тоже обращалась, но названий не помнит. Но вот про деятельность ее идеолога и, как она говорит, наставника Стивена Алана Хассена, известно достаточно много.

Стивен Хассен является американским психологом, создавшим ряд ненаучных теорий, которые не были признаны академическим сообществом. Хассен является последователем Маргарет Сингер и ложной теории о «промывании мозгов» (brainwashing), которая также была публично признана как ненаучная. Особенно важно отметить, неудачный эксперимент ЦРУ под названием MK ULTRA, который был проведён в 1952 году и рассекречен уже в 80-х голах XX века, ставший основой многих теорий о контроле над человеческим сознанием, используемых идеологами Кременовской. Подробнее о ходе эксперимента и о его провале вы сможете узнать из фрагмента лекции легендарного итальянского социолога религии – профессора Массимо Интровинье.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

0 / 5. 0

Оцените статью

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: